foundation.jpg

ZURB Foundation – framework na tvorbu Mobile First webov

Obrovský význam mobilných zariadení a tzv. Mobile First prístupu k tvorbe webových stránok sme už spomenuli v našom článku o Bootstrape . V tomto článku sa budeme venovať ďalšiemu skvelému frameworku na tvorbu takýchto webov, ktorý nesie názov Foundation a je udržiavaný spoločnosťou ZURB. Aj preto sa často nazýva ZURB Foundation.

Čo sú to Mobile First weby?

Na úvod je dobré aspoň v skratke uviesť, čo to vlastne Mobile First weby sú. Ide o prístup k tvorbe webových stránok, ktorý kladie do popredia mobilných používateľov. Tí sú pri použití tejto webdizajnovej stratégie vnímaní ako priorita číslo jeden, spoločne so svojimi špecifickými potrebami, požiadavkami a zariadeniami, ktoré používajú.

Namiesto toho, aby boli stránky navrhované prioritne pre používateľov pristupujúcich na internet prostredníctvom stolných počítačov a notebookov, sú navrhované pre mobilných používateľov. Samozrejme, aj pre tzv. desktopových používateľov je dostupný plnohodnotný web.

Keďže mobilných používateľov je na internete už nejaký ten čas viac ako desktopových, Mobile First prístup dáva stále väčší a väčší zmysel.

ZURB Foundation

ZURB Foundation je nástroj určený práve na tvorbu Mobile First webov. Avšak, nebolo to tak odjakživa. Keď tento framework vznikol, bol určený „iba“ na urýchlenie a zlepšenie vývoja front-endového kódu webových stránok. Neskôr bola do výhod tohto frameworku pridaná responzivita, no až od roku 2013 a verzie 4.0 bol zavedený Mobile First prístup.

V súčasnej podobe je základným kameňom ZURB Foundation responzívna „mriežka“, do ktorej môžu byť pridávané rôzne HTML a CSS komponenty tvoriace štruktúru, obsah a vzhľad samotnej stránky. Tieto komponenty zahŕňajú rôzne aspekty webových stránok, ako napríklad:

  • typografia,
  • formuláre,
  • záložky,
  • obrázky a videá,
  • tlačidlá,
  • navigačné nástroje,
  • a ďalšie komponenty užívateľského rozhrania.

Okrem týchto komponentov je dostupná dodatočná funkcionalita prostredníctvom Javascriptových rozšírení. Vďaka tomu umožňuje ZURB Foundation tvorbu rýchlych plnohodnotných webov, ktoré spĺňajú všetky požiadavky moderného internetu.

Bootstrap alebo ZURB Foundation?

Mobile First responzívne weby pre našich klientov tvoríme pomocou jedného z dvoch frameworkov – Bootstrap a ZURB Foundation. Tieto frameworky predstavujú špičku vo svete podobných riešení, vďaka čomu sú jednými z najpoužívanejších front-end frameworkov vôbec.

Každý z týchto frameworkov má svoje výhody a nevýhody. Preto výber konkrétneho riešenia prispôsobujeme na mieru, podľa požiadaviek našich klientov. Pre niektoré projekty môže byť vhodnejší Bootstrap, zatiaľ čo pre iné bude lepší ZURB Foundation.

Pokiaľ chcete vytvoriť váš vlastný Mobile First web a potrebujete pomôcť, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme, pomôžeme či rovno vypracujeme cenovú ponuku.