joomla.jpg

Predstavenie systému Joomla a tvorba Joomla šablón

Joomla je jeden z najpoužívanejších systémov na správu obsahu webových stránok (anglicky content management systems, CMS) na svete. Zaostáva iba za Wordpressom, ktorý si už dlho v tejto kategórii drží prvenstvo. Joomla je open-source, vďaka čomu je voľne dostupná úplne pre každého.

Joomla je jednoduchá na použitie. Základný balík systému dokáže nainštalovať, používať a ovládať prakticky ktokoľvek, kto vie pracovať s počítačom. Pre menej skúsených používateľov sú dostupné komunitné fóra, na ktorých môžu získať odpovede na svoje otázky a vyriešiť tak problémy, s ktorými sa stretli.

V základom balíku Joomla sa nachádzajú všetky funkcie potrebné na vytvorenie jednoduchej webovej stránky so základnou správou obsahu a všetkými funkciami nevyhnutnými pre jej beh. Avšak, tam možnosti tohto redakčného systému nekončia.

Joomla rozšírenia

Okrem základnej funkcionality redakčného systému Joomla sú dostupné aj rozšírenia, ktoré umožňujú tvorbu naozaj plne funkčných webov s bohatou funkcionalitou. Existuje osem typov Joomla rozšírení:

  • Komponenty sú najobsiahlejšie a najkomplexnejšie rozšírenia pre systém Joomla. Sú vlastne základnou funkčnou jednotkou celého systému a môžu byť vnímané ako tzv. miniaplikácie fungujúce v rámci webovej stránky vytvorenej v systéme Joomla.
  • Pluginy slúžia na spúšťanie a spravovanie tzv. udalostí. Keď nejaká časť stránky chce spustiť nejakú udalosť, respektíve niečo vykonať, použije na to plugin, ktorý má danú činnosť na starosti.
  • Moduly sú menšie a flexibilné rozšírenia, ktoré sú súčasťou zobrazovanej stránky. Príkladom je napríklad modul na prihlásenie, vďaka ktorému sa užívateľom zobrazí pole na zadanie prihlasovacieho mena a hesla.
  • Šablóny ovplyvňujú to, ako stránka vybudovaná na systéme Joomla vyzerá. Keďže my sa venujeme práve tvorbe Joomla šablón, s týmto typom rozšírení sme v najužšom kontakte.
  • Jazyky slúžia na preklad stránky a všetkých jej súčastí do rozličných jazykových verzií.
  • Knižnice sú balíky kódu zabezpečujúce určitú funkcionalitu. Každá knižnica štandardne poskytuje určité funkcie, ktoré spolu súvisia.
  • Balíky sú špeciálnym typom dodatočnej funkcionality systému Joomla. Obsahujú v sebe viaceré rozlíšenia vyššie uvedených typov, ktoré spájajú do funkčného celku. Vďaka balíkom môže byť súčasne nainštalovaných či odinštalovaných viac rozšírení súčasne.

Tvorba Joomla šablón

Keďže sa zameriavame na kódovanie webových šablón, vrátane šablón pre stránky bežiace na systéme Joomla, tento aspekt systému je pre nás jednoznačne najzaujímavejší. Ako sa teda tvoria Joomla šablóny a aké máte možnosti?

Prvou a najjednoduchšou možnosťou získania Joomla šablóny je jej nákup alebo bezplatné prevzatie z katalógu Joomla rozšírení. Takto môžete získať Joomla šablónu, ktorá však nebude jedinečná a nebude presne podľa vašich predstáv. Avšak, aj napriek tomu je toto riešenie pre mnohých majiteľov webových stránok zaujímavé.

Pokiaľ chcete mať unikátnu Joomla šablónu presne podľa vašich predstáv a požiadaviek, najlepším riešením bude nechať si ju navrhnúť grafickým dizajnérom a následne nakódovať. Pokiaľ sa rozhodnete pre toto riešenie, radi vám pomôžeme.

Ako tvoríme Joomla šablóny?

Tvorba Joomla šablón je veľmi podobná tvorbe vzhľadu pre akékoľvek iné webové stránky. Avšak, je potrebné poznať špecifiká tohto redakčného systému, ako aj syntax kódu, ktorý by sme mali pri tvorbe Joomla šablón používať. Táto problematika vás však nemusí vôbec trápiť, keďže sa o všetko postaráme my.

Stačí nám dodať navrhnutý grafický vzhľad vašej Joomla stránky, podľa ktorého pre vás vytvoríme vašu vlastnú unikátnu Joomla šablónu. Pokiaľ máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať.